foto1
1
foto1
2
foto1
3
foto1
4
foto1
5

Την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 και σε συνέχεια της «Ημέρας Αστρονομίας» προγραμματίστηκε να γίνει μέτρηση της ακτίνας της Γης με νέα μέθοδο, που βασίζεται σε συνεργασία δυο σχολείων, του σχολείου μας και του ΓΕ.Λ. Κισσάμου Χανίων.

Τα δυο σχολεία έφερε σε επαφή ο υπεύθυνος ΕΚΦΕ Σερρών Σωτήρης Μανδηλιώτης, που τίμησε με την παρουσία του το σχολείο μας τη συγκεκριμένη ημέρα και με την ευκαιρία πραγματοποίησε πλήθος πειραμάτων Οπτικής για τη Β΄ Λυκείου.

 

 

 

Το γεωγραφικό μήκος των σχολείων είναι παραπλήσιο, 23,38ο για τον Προβατά και  23,66ο για τον Κίσσαμο. Πριν τη συγκεκριμένη ημέρα λάβαμε τις απαιτούμενες μετρήσεις και πληροφορίες, όπως η απόστασή μας από τον Κίσσαμο, που είναι 620,08 km (κατά  μήκος μεσημβρινού 619,61 km) και οι ώρες μεσουράνησης του Ήλιου που ήταν 13:25 και 13:23 αντίστοιχα.

 Λίγο πριν την ώρα των μετρήσεων συνομιλήσαμε με το ΓΕΛ Κισσάμου, οι απαιτούμενες κοινές μετρήσεις όμως δεν πραγματοποιήθηκαν, αφού την ώρα της μεσουράνησης του Ήλιου στον Προβατά έκαναν την εμφάνισή τους σύννεφα στο νότιο ουρανό και ακολούθησε βροχή.

 

 

Το ραντεβού των κοινών μετρήσεων ανανεώθηκε για την επόμενη μέρα, 30 Απριλίου, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις και η ακτίνα της Γης υπολογίστηκε με σφάλμα μόλις 0,37% σε σχέση με τη μέση τιμή της.

 

 

Η νέα μέθοδος των δυο σχολείων, οι μετρήσεις και η τιμή που βρήκαμε φαίνονται στο παρακάτω συμπληρωμένο φύλο εργασίας:

Ευχαριστούμε θερμά το ΓΕ.Λ. Κισσάμου και ειδικά τη Φυσικό Μπιλαλάκη Άννα για αυτή την πρώτη συνεργασία  και ευχόμαστε πολλές άλλες μελλοντικά.