foto1
1
foto1
2
foto1
3
foto1
4
foto1
5

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 το ΕΚΦΕ Σερρών διοργάνωσε δράση με τίτλο «Ημέρα Αστρονομίας» η οποία περιλάμβανε: 1. Την παρατήρηση της έκλειψης Ηλίου, που ήταν μερική στην περιοχή μας, με κάλυψη που έφτασε μέχρι το 39% του ηλιακού δίσκου. 2. Το πείραμα του Ερατοσθένη, ένα από τα σπουδαιότερα πειράματα στην ιστορία των επιστημών για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης.  Το σχολείο μας συμμετείχε σε αυτήν την δράση του ΕΚΦΕ Σερρών, μαζί με 44 άλλα σχολεία της  χώρας μας.

 1. Παρατήρηση της έκλειψης Ηλίου,

Το φαινόμενο στον Προβατά συνέβη από τις 10:40:51 έως τις 12:55:21, με μέγιστο στις 11:47:09. Σε συμφωνία με τις οδηγίες του υπουργείου για παραμονή των μαθητών σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η παρατήρηση έγινε στο χώρο του γυμναστηρίου με προβολή του ειδώλου του ηλίου σε οθόνη με τη βοήθεια καθρέφτη με κάλυμμα που έφερε κυκλική οπή διαμέτρου 5 mm. Παρακάτω βλέπουμε ένα στιγμιότυπο από το είδωλο και από την εικόνα της έκλειψης την ίδια ώρα, από το πρόγραμμα stellarium.

 

2. Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της συγκεκριμένης  ημέρας, στις 00:45, έλαβε χώρα η εαρινή ισημερία και η επίσημη έναρξη της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο, που είναι η 21η Μαρτίου. Κατά την ισημερία ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της γης και ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα, οπότε με σημείο αναφοράς τον ισημερινό, μπορεί με πολύ απλή μέθοδο να μετρηθεί η ακτίνα της Γης. Οι μετρήσεις, βέβαια, πρέπει να γίνουν τη στιγμή της μεσουράνησης του ήλιου, που για τον Προβατά την Παρασκευή 20 Μαρτίου ήταν στις 12:35. Η μέθοδος, οι μετρήσεις και οι υπολογισμοί φαίνονται στο φύλλο εργασίας που δόθηκε στους μαθητές και μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Οι μετρήσεις λήφθηκαν με ορθοστάτη εργαστηρίου στη νότια είσοδο του σχολείου μας. Ο υπολογισμός της ακτίνας της Γης έγινε με σφάλμα 0,14% σε σχέση με τη μέση τιμή της ακτίνας της Γης.

 

 

 

3. Και τρίτο αστρονομικό φαινόμενο

Όλα αυτά εν μέσω τρίτου αστρονομικού φαινομένου, με τη Σελήνη να βρίσκεται στο περίγειό της, δηλαδή στην κοντινότερη θέση στη Γη, το βράδυ της 20ής Μαρτίου.