ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
ΙΟΥΛΙΟΣ 2016
Στις τετραήμερες εργασίες της ΚΑ΄ Συνόδου 2015-2016 του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων στην Αθήνα, συμμετείχε η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Κοντού Ελένη η οποία επάξια εκπροσώπησε το Γενικό Λύκειο Προβατά.
Ο Διευθυντής και ο σύλλογος των καθηγητών της εύχονται να έχει πάντα διακρίσεις και επιτυχίες.
Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, για μια ακόμα φορά, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της ακτίνας της Γης. Ένα πείραμα, που μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την εαρινή ή φθινοπωρινή ισημερία, αφού τότε ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης και ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα σ? αυτόν.
Μαθητές από την Α΄ και Β΄ Λυκείου, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον ισημερινό, επανέλαβαν τους συλλογισμούς του μεγάλου πανεπιστήμονα της Ελληνιστικής περιόδου Ερατοσθένη και μέτρησαν την ακτίνα του πλανήτη μας.
Η δράση συνδιοργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου Κρήτης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ).
Αυτή τη φορά η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 τα ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Εύβοιας και Σπάρτης, με την υποστήριξη της ΠΑΝΕΚΦΕ, διοργάνωσαν δράση με τίτλο "Το πείραμα του Ερατοσθένη" για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Το πείραμα αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της φυσικής.
Δείτε λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Σερρών.
Στο σχολείο μας έγιναν δυο μετρήσεις κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, με δυο μεθόδους: Μια κατά την εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου, με σημείο αναφοράς τον ισημερινό, και μια στις 30 Απριλίου, σε συνεργασία με το ΓΕ.Λ. Κισσάμου Χανίων.
Στις 23 Σεπτεμβρίου που είναι η φθινοπωρινή ισημερία, ανάμεσα σε 112 σχολεία απ? όλη την Ελλάδα επαναλάβαμε τη μέτρηση με την πρώτη μέθοδο.
Η ακτίνα της Γης υπολογίστηκε με τη χρήση του κιβωτίου που δείχνει η εικόνα σε 6369,8 Km, με σφάλμα μόλις 0,02 % σε σχέση με τη μέση τιμή της ακτίνας της Γης. Παράλληλα έγινε μέτρηση με χρήση ορθοστάτη εργαστηρίου, που έδωσε επίσης πολύ καλή τιμή, 6386,7 Km.