foto1
1
foto1
2
foto1
3
foto1
4
foto1
5

Μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω μέτρων COVID-19, η δράση "Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης" επανήλθε δυναμικά στις 21/03/2022.

Η σχολική δράση "Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης" ξεκίνησε από το Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών τον Μάρτιο του 2015 με συμμετοχή 38 σχολείων και καθιερώθηκε πλέον ως μια ετήσια δράση με συμμετοχή εκατοντάδων σχολείων και χιλιάδων μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Η φετινή δράση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αποτέλεσε συνέχεια εκείνης που διοργανώθηκε κατά το σχολικό έτος 2018-2019, στην οποία συμμετείχαν τα Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Θεσπρωτίας, Κω και Αργολίδας.

Το σχολείο μας συμμετείχε σε όλες τις δράσεις από το 2015 και φυσικά δεν μπορούσε να λείπει από τη φετινή. Μαθητές από τη Β’ και Γ’ Λυκείου έκαναν σε ομάδες τις μετρήσεις τους το μεσημέρι (12:35) της 21ης Μαρτίου.

Ακολουθώντας τη μέθοδο του πανεπιστήμονα της ελληνιστικής περιόδου Ερατοσθένη, με έναν ορθοστάτη εργαστηρίου και μια μετροταινία, μέτρησαν την ακτίνα του πλανήτη μας, με πιο κοντινή τιμή στην αναμενόμενη των 6371 km την τιμή των 6392,94 km!

Περισσότερα για τη δράση στον ιστότοπο της ΠΑΝΕΚΦΕ.

Αλεξανδρίδης Νικόλαος, Φυσικός

Τσολάκη Ματίνα, Χημικός