foto1
1
foto1
2
foto1
3
foto1
4
foto1
5

Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της ακτίνας της Γης.

Η δράση συνδιοργανώθηκε από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, Σερρών, Πιερίας, Κω, Θεσπρωτίας και Αργολίδας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ), την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ) και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο.

Πριν από τη δράση έγινε ενημέρωση των μαθητών και εξηγήθηκε γιατί το πείραμα πραγματοποιείται κατά την εαρινή ισημερία, στις 20 Μαρτίου, οπότε ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης και ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα σ? αυτόν. Συνοπτικά η εξήγηση στην παρακάτω σελίδα:

Φέτος για τις 20, 21 και 22 Μαρτίου υπήρχαν προβλέψεις για συννεφιές το μεσημέρι. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε το πείραμα το μεσημέρι της 19ης Μαρτίου, γνωρίζοντας ότι μια μέρα διαφορά δεν θα προκαλούσε σημαντικά σφάλματα και θέλοντας να σιγουρέψουμε ότι οι μαθητές μας θα γνωρίσουν και θα επαναλάβουν τους συλλογισμούς του μεγάλου πανεπιστήμονα της Ελληνιστικής περιόδου Ερατοσθένη.

Για την Τετάρτη 20 Μαρτίου οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν και έτσι επαναλάβαμε τις μετρήσεις που έδωσαν έναν εντυπωσιακά ακριβή μέσο όρο:

Αλεξανδρίδης Νικόλαος, Φυσικός

Χαχόλα Στεργιανή, Χημικός